Dit maakte Aegon dinsdagochtend bekend. De verkoop betreft het grootste deel van Transamerica Finance Corporation (TFC), een onderdeel van de Amerikaanse verzekeraar Transamerica, die Aegon in 1999 overnam voor bijna tien miljard dollar. De verkoop wordt naar verwachting dit jaar afgerond.

De financieringspoot van het Amerikaanse General Electric, naar marktwaarde gemeten het grootste bedrijf ter wereld, betaalt Aegon ongeveer 5,4 miljard dollar. Bij de verkochte onderdelen, die zich vooral richten op het verstrekken van kredieten en leningen aan bedrijven in de VS en Europa, werken ongeveer 1700 mensen.

De verkoop komt op een gunstig moment voor Aegon, dat al jaren probeert om TFC te verkopen. Het kwakkelende beursklimaat heeft de reserves van Aegon en andere verzekeraars uitgehold.

'Bedrijfsfinanciering hoort niet tot onze kernactiviteiten', stelt een woordvoerder. Aegon richt zich op levensverzekeringen, pensioenen en gerelateerde beleggingsproducten. Aanpalende financiële activiteiten horen daar niet bij.

'Al bij de overname van Transamerica hebben we gezegd dat we dit onderdeel zouden verkopen als we een goede koper zouden vinden', zegt de woordvoerder. 'Dat is nu gebeurd.' Eerder verkocht Aegon al verschillende onderdelen van TFC.

Aegon gebruikt de opbrengsten uit de verkoop om haar schuldpositie te verbeteren. De verzekeraar voegt verder de boekwinst van 250 miljoen euro op de verkoop toe aan het eigen vermogen.

'We willen de resterende onderdelen van TFC, die zich bezighouden met handel en vastgoed, ook verkopen. Als dat lukt, ziet Transamerica eruit zoals wij voor ogen hebben', aldus de zegsman.

De verkoop en het voornemen van de verzekeraar om de schuldpositie te verbeteren, werden dinsdag op de beurs goed ontvangen. De koers van een aandeel Aegon sloot 1,4 procent hoger op 11,25 euro.