De woningnood onder studenten leidt tot schandalig hoge kamerprijzen, zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Een paar uurtjes surfen op internet bevestigt dat beeld.

Via Kamernet.nl wordt bijvoorbeeld aan de Zeedijk in Amsterdam een leegstaande kamer aangeprezen: a cool, nice room. Oppervlakte: tien vierkante meter. Prijs 500 euro.

De plek en de prijs doen vermoeden dat het hier om een peeskamertje gaat. Maar nee. Ook aan de Groningse Knorrewegdijk wordt 200 euro gevraagd voor zes vierkante meter. En in een Amsterdamse nieuwbouwwijk als Nieuw Sloten staan kamertjes van drie bij drie te huur voor 400 euro.

Volgens het puntensysteem van het ministerie van VROM mag een studentenkamer gemiddeld 14,15 euro per vierkante meter kosten. In Amsterdam en Utrecht ligt het gemiddelde maar liefst 10 euro hoger. Sommige verhuurders durven zelfs 50 euro per vierkante meter te vragen. Zonder eigen wc. Zonder eigen douche. Zonder eigen keuken. Zonder eigen opgang.

En zonder dat je in je eigen honk mag roken. Want driekwart van de verhuurders wil beslist een niet-rokende huurder. En mannen zijn nog altijd in het nadeel. Meisjes gaan voor.

Niet alleen de prijzen gaan omhoog. Ook het eisenpakket waaraan de aspirant-huurder moet voldoen, dijt snel uit. Hospita's hechten nog altijd aan 'netjes en betrouwbaar'. Maar studentenhuizen zoeken huisgenoten die 'sociaal, eerlijk en spontaan' zijn. Soms worden alleen luitjes verzocht te reageren die 'zin hebben zich in het echte studentenleven te storten' en die lid willen worden van Carolus Magnus (een studentenvereniging in Nijmegen). En dat je meebetaalt aan een supersnelle internetverbinding, spreekt anno 2003 natuurlijk voor zich.

In de Badhuisbuurt in Groningen is woonruimte beschikbaar voor iemand die 'minimaal één keer per week vegetarisch mee-eet'. In het Utrechtse Lombok staat nog een kamer leeg voor iemand die 'liefst de weekenden afwezig is'. En aan het Flanorpad in Leiden wordt iemand gevraagd 'die liefst van zwart houdt ivm een zwarte streep op plafond en muren'.

Sleutelgeld bestaat nog steeds. Wie aan de Amsterdamse Palmdwarsstraat wil wonen, moet 900 euro deposit betalen voor een kamer van twaalf vierkante meter en een huur van 480 euro.

Met etages en kamers die mooi, groot en goedkoop lijken, is altijd wat aan de hand. Meestal zijn het tijdelijke huurobjecten. Soms voor één maand. Of het zijn advertenties die iets onmogelijks beloven. Wat te denken van een zonnige kamer (3x4) in een souterrain? Hoogte: 1.80 meter. Toch nog 400 euro. Maar wel met een ruime gang.